Don-Volga Kanal Projesi

Don-Volga Kanal Projesi, Osmanlı İmparatorluğu sadrazamı Sokullu Mehmet Paşa tarafından Don ve Volga nehirlerinin birleştirilmesi için yapılması planlanan kanal projesidir. Sadrazam Pargalı Damat İbrahim Paşa, Don ve Volga nehirlerinin bir kanalla birleştirilerek, Karadeniz’le Hazar Denizi’nin birbirine bağlanması ile gittikçe güçlenen Rusların güneye doğru inmelerini engellemeyi amaçlanmıştır. Ayrıca bu proje ile İpek Yolu ticeretini canlandırma, İran ile yapılan savaşlarda donanmadan yararlanma ve Asyadaki Türkler ile irtibat sağlamaya çalışılmıştır.

Sokollu Mehmet Paşa, Şıkk-ı sâni defterdarı Çerkez Kasım Bey’i Beylerbeyi yaparak hem Astrahan kalesini ele geçirmek için Ruslara karşı Astrahan Seferi hem de kanal çalışmalarının başlatılmasını sağlamıştır. 1569 Ağustos’unda Kefe Beylerbeyi Çerkez Kasım Paşa tarafından çalışmalara başlandı, bu faaliyet neticesinde iki nehir arasındaki mesafenin üçte biri kazıldı. Bu faaliyetten Osmanlı Devleti’nin kendisine olan ihtiyacının azalacağı, hatta özerkliğini kaybedebileceği, endişesi taşıyan Devlet Giray Han’ın, el altından propaganda yaptırması sebebiyle amele ve asker arasında hoşnutsuzluklar başgösterdi.

Rusya’nın bu projeyi önlemek için yaptığı saldırılar, Kırım Hanı’nın projeyi istememesi ve Astrahan Seferi’nin askerî yeteneksizlik nedeniyle başarısızlıkla sona ermesi bu projenin gerçekleşmesini engellemiştir. Kanal sonradan değişik başarısızlıklar akabinde, başarılı bir şekilde 1953’de Sovyetler zamanında açılmıştır.

Bir Cevap Yazın